Publicerad 2024-10-11

Tollare - den växande småstaden i Stockholms innerskärgård - är den färdigutvecklad?

Tollare historia går tillbaka till medeltiden då bland andra Gråbrödraklostret i Stockholm ägde gården. Efter Gustav Wasas ”förstatligande” kom gården att ägas av ett antal högre ståndspersoner. Lyckligtvis klarade sig huvudbyggnaden från att brännas ner vid ryssarnas härjningar 1719. Mellan 1922 och 1964 producerades papper i fabriken nere vid Lännerstasundet. Pappersbruket revs 2011 och efter att förorenad jord blivit bortforslad, sjöbotten täckts med fiberduk kunde byggnationen av Tollare inledas 2016

Byggnationen kom igång med rekordfart

Byggproduktionen kom snabbt igång. Det finns synpunkter på att det gick lite väl snabbt. Den nya lilla staden ska rymma c:a 1 100 nya bostäder, förskolor, äldreboende och lokaler för handel, service och arbetsplatser ska fi nnas i området. Nära 1 000 bostäder är byggda, 180 återstår. Från 2018 till 2022 tredubblades nåstan antalet invånare och en del växtvärk blev tydlig.

Kommer markförläggningen av kraftledningen i naturreservatet att förändra Tollare negativt?

Kraftledningen ägs av Vattenfall. Vid planeringen av Tollare var man överens om att bygga ytterligare c:a 180 bostäder i östra Tollare. En förutsättning var att krafttledningen måste markförläggas för att strålning etc inte skulle innebära fara för de boende. 

 

För att ingreppet i Tollare naturskyddsområde skulle bli så litet som möjligt skulle en kanal borras i berggrunden. Senare kom Vattenfall fram till att det skulle bli för dyrt och vill istället schakta/gräva ner kabeln. Denna metod innebär att c:a hundra träd måste fällas i naturreservatet. En oenig Miljö- och stadsbyggnadsnämd har godkänt Vattenfalls önskemål att schakta/gräva ner kabeln. Socialdemokraterna tyckte bl a att allmännyttan var viktigare än att Vattenfall får använda en billigare metod för markförläggning.

Förhoppningarna på Tollare som småstaden i innerskärgården är stora 

Förutom naturen, vattnet och staden finns det stark gemenskap i grannskapet. Kanske eftersom varje grannskap även erbjuder något extra? I Tollare Marina finns till exempel både bastu och relaxavdelning. Runt om i området finns även lekplats, fotbollsplan med konstgräs, utegym och stora ytor som passar för allt från brännboll och mammaträning till yoga, pulkaåkning eller picknick. BonavaTollare ska bli en skärgårdsstad där närheten till naturen och vattnet tas till vara. Omkring 1100 nya bostäder, förskolor, äldreboende och lokaler för handel, service och arbetsplatser ska finnas i området. Utmed Lännerstasundet ska en strandpromenad och en småbåtshamn byggas Nacka kommun. (Bonavas information. Bonava och HSB är största fastighetsägarna i Tollare.

Är hotet från Gungviken över? Vad kommer i stället?

Hur många bostäder blir det i fastigheten vid Tollare port och i dem som byggs utmed Tollareslingan?

Vad händer med naturreser-vatet när kraftledningen grävs ner och 100 träd fälls?

Parkeringar, kollektivtrafik, skolor, samhällsservice, matbutik, fotbollsplaner m m. Hur fungerar Tollare om 8-10 år?